VOIMABILEIDEN PUHUJA - Elisa Pentikäinen | Taideterapeutti


Elisa Pentikäinen | Taideterapeutti

Elisa Pentikäinen on taideterapeutti ja oman elämänsä persikkabarbie. Sosiaalialalla pitkään työskennellyt, taiteita harrastava, kahden lapsen äiti on aina kamppaillut ammatillisesti kahden rakkaan teeman välillä: ihmisläheisen työn ja taiteen. 2014 Elisa löysi kuvataideterapian ja päätyi 2015 opiskelemaan sitä Tampereen kesäyliopistoon Alfapartners Academyn järjestämälle ratkaisukeskeisen taideterapian linjalle. 2,5 vuotta myöhemmin hänen sosionomin amk koulutus vahvistui ratkaisukeskeisen taideterapeutin tutkinnolla.

”Olen aina ollut vakuuttunut taiteen voimasta. Olen huomannut, että aina kun itselläni on elämässä hankalaa, teen taidetta. Visuaalisen ihmisen voi olla vaikeaa suoraan sanoittaa tunteitaan tai kokemuksiaan ja kuva toimii tuolloin siltana ajatusten ja verbaalisuuden välillä.”

Ratkaisukeskeinen taideterapia keskittyy nykyhetkeen ja tulevaan, kuitenkaan poissulkematta ongelmien tarkastelua. Kuvallisten tehtävien avulla havainnoidaan tilanteita, kokemuksia, ongelmia ja kuvaan tavallaan tallennetaan tunteita, joita sitten voidaan rauhassa tarkastella. Niihin voidaan palata myöhemmin ja pohtia onko tilanne muuttunut, miksi ja miten. Kuva on siis väline ja taideterapeutti ohjaa ihmistä sen käyttämisessä.

Ratkaisukeskeinen taideterapeutti ei tulkitse kuvaa, eikä määritä merkityksiä, vaan asiakas määrittää ne itse. Terapeutti toimii ikään kuin ihmettelijänä, joka osaa antaa oikeat tehtävät ja kysyä oikeat kysymykset. Elisalla on yli kymmenen vuoden työkokemus sosiaalialalta, josta 8 vuotta hän on toiminut yksilövalmentajana kuntouttavissa palveluissa.

”Olen pitänyt voimauttavan kuvataiteen ryhmiä ja käyttänyt taideterapeuttisia harjoituksia yksilövalmennuksessa, mutta varsinaisesti taideterapeutin työtä ei juuri ole tarjolla ja siksi päädyinkin tammikuussa avaamaan oman yritykseni Eloisa Art Oy:n. Nyt saan keskittyä ihmisten voimaannuttamiseen ja vahvistamiseen. Saan etsiä heidän kanssaan heidän vahvuuksiaan ja selviytymiskeinojaan ja tuoda ne näkyväksi. Mikä parasta, saan yhdistää työssäni kaksi rakkainta teemaa: ihmiset ja taiteen.”


Haastattelu, jossa Elisa kertoo meille konkreettisia taideterapiassa käytettyjä työkaluja, julkaistaan ti 28.7.2020 klo 18.00 Facebookissa!

362 views0 comments

Recent Posts

See All

©2020 by Voimabileet

Tietosuojaseloste