Supervoimana vahvuudet

Updated: Jan 26

Vahvuuksista puhutaan nyt paljon ja se on hyvä! Uskon, että löytämällä ja valjastamalla jokaisen ainutlaatuiset omat vahvuudet käyttöön, voimme saada meissä uinuvan potentiaalin käyttöön!

Jokainen voi olla oman elämänsä supersankari ❤️

Vahvuuksia ja niiden tulkintoja on varmaan yhtä monta kuin on ihmisiä ja näitä voidaan etsiä monin eri keinoin. Puhun tässä tekstissä kahdenlaisista vahvuuksista: VIA -luonteenvahvuuksista ja WSA -analyysin biologisista vahvuuksista.

VIA -luonteenvahvuudet

”Yksinkertaisesti sanottuna vahvuus on jotakin, jossa olet hyvä ja jota tykkäät tehdä. Positiivisessa psykologiassa tutkitut luonteenvahvuudet ovat myönteisiä ja arvostettuja luonteenpiirteitä, jotka kuvastavat sitä, mitä sinä olet sisimmissäsi.

Kun positiivinen psykologia toden teolla syntyi 1990-luvun lopulla, uuden tieteenalan pioneerit törmäsivät kiperään kysymykseen: miten voisimme mitata, mikä ihmisissä on hyvää? Psykologian saralta löytyi kyllä lähes loputtomasti mielenterveyden ongelmiin liittyvää faktaa ja mittareita. Niinpä Martin Seligman, Christopher Peterson ja muut positiivisen psykologian uranuurtajat alkoivat systemaattisesti selvittää, mistä tekijöistä mielen hyvinvointi koostuu.

Petersonin johtamassa tutkimusryhmässä työskenteli yli 50 eri alojen tutkijaa ympäri maailmaa. He tutkivat, mikä ihmisyydessä on parasta ja miten sitä voisi mitata ja kehittää. Selvitystyön tuloksista he laativat luettelon, joka sisältää 24 luonteenvahvuutta. Ne taas listattiin kuuden hyveen alle: viisaus, rohkeus, inhimillisyys, oikeudenmukaisuus, kohtuullisuus ja transsendenssi.” Kirjoittaa Joyllan toinen perustajista Paulina Piippo.


VIA-luonteenvahvuudet.

Omat kokemukseni VIA luonteenvahvuuksista

Mielestäni on huikeaa, että 1998 syntyi positiivisen psykologian tieteenala, joka tutkii nimenomaan sitä, mikä meissä on hyvää. Luonteenvahvuuksia tarkastelemalla olen päässyt lähemmäs itseäni ja alkanut tekemään itselle merkityksellisempiä asioita, eli lähemmäs "hyvää".

Yksi ydinvahvuuteni on rehellisyys ja tämä näkyy toiminnassani siten, että kyllä, olen aina rehellinen sanan varsinaisessa muodossa, enkä valehtele, mutta se myös näkyy muille siten, että tuntematonkin saattaa kokee voivansa luottaa minuun helposti.

En esitä mitään ja olen aidosti oma itseni. Olen myös itselleni rehellinen: ymmärrän, että nyt minun on aika levätä ja palautua. Kun rehellisesti tarkastelen itseäni, huomaan, että minulla on paljon kipua ja paljon käsittelemättömiä asioita sisälläni. Rehellisyys pitää minut myös uskollisena omille arvoilleni.

Vahvuuksia tarkastelemalla itsetuntemuksemme lisääntyy ja kuten huomaamme, vahvuudet ovat todella moniulotteisia.

Itselle ehkä merkittävin huomio VIA luonteenvahvuuksista on ollut se, että vahvuuksia voi myös käyttää liikaa. Itselle tämä on näyttäytynyt siten, että olen saattanut ”joutua pulaan” käyttäessäni liikaa rehellisyyttä.

Haluaisitko sinä kuulla täysin rehellisesti, mitä mieltä olen jostain, mitä teet, jos en pidä siitä? Haluaisitko tietää totuuden, jos en pidä tekemästäsi ruoasta? Jos näen, että sinulla ei ole kaikki hyvin töissä, haluaisitko, että pitäisin puoliasi ilman, että pyydät?

Kaikessa on siis kaksi puolta ja totuus – eli lukematon määrä mahdollisuuksia! Avain on tulla näistä tietoiseksi.

VIA -luonteenvahvuuksia tarkkailemalla voit esim. lähteä työstämään omia arvojasi – mikä voima sinua todellisuudessa ohjaa sisimmissäsi?

Teetkö omien arvojesi mukaista työtä? Mikä on sinulle merkityksellisintä ja tärkeintä?

Linkki veloituksettomaan VIA testiin tekstin lopussa. VIA -luonteenvahvuuksia pääsee myös opiskelemaan osana Joyllan Positive Psychology Practitioner -koulutusta (linkki tekstin lopussa).

WSA -analyysi

Toinen tapa, jolla voimme tarkastella yksilön tai ryhmän vahvuuksia on WSA, eli Working Style Analysis, -työtyylianalyysi. WSA:n avulla löydämme biologiset vahvuutemme, eli ne tekijät, jotka ovat meillä, kun synnymme sekä pääsemme tarkastelemaan opittuja tekijöitä, eli sitä, miten olemme oppineet käyttäytymään ja toimimaan maailmassa.

WSA, eli Working Style Analysis, -esite. Mihin kaikkeen se antaa vastauksen?

Näitä ovat mm. se, miten aivomme käsittelevät tietoa ja toimiiko aivokurkiainen, jolloin voimme käyttää molempia aivopuoliskoja yhtä aikaa? Olemmeko luontaisesti enemmän kokonaisvaltaisia vai analyyttisiä?

Vasemman ja oikean aivolohkon työnjako. Olemmeko enemmän kokonaisvaltaisia vai analyyttisiä?

Harkitsenko enemmän vai toiminko spontaanimmin? Mitkä aistini ovat vahvimmat? Miten opin juuri minulle parhaimmalla tavalla? Koulutettu asiantuntija näkee analyysista myös sen, onko joku nopea oppimaan?

Haluanko kuunnella musiikkia työskennellessäni vai tarvitsenko täyden hiljaisuuden? Haluanko liikkua, kun työskentelen?

Tulemalla tietoiseksi näistä biologisista tekijöistä, voimme löytää maailman, joka kuormittaa meitä vähemmän.

Mitä enemmän teemme vastoin biologisia tekijöitämme, sen enemmän ”kärsimme”. Tekeminen todella kuluttaa meitä. Mitä jos voisimme muutamassa tunnissa selvittää Sinun tekijäsi ja yhdessä sopia toimintasuunnitelman, jonka avulla työn kuormittavuus laskee?

Maksullisia WSA-analyysejä tekee mm. allekirjoittanut, eli Anita Löfberg sekä VOIMABILEIDEN yhteistyökumppanit Tanja Saarinen ja Laura Ihatsu. Myös työyhteisövalmentaja ja työnohjaaja Leea Kantelus tekee analyysejä. Me olemme Suomen ensimmäisiä Consultica Oy:n kouluttamia sertifioituja WSA ja TSA -analyysin asiantuntijoita*. Pystymme myös toimimaan LSA (Learning Style Analysis) -analyysin kanssa. Kunkin asiantuntijan yhteystiedot pääset näkemään klikkaamalla nimeä.

Omat kokemukseni WSA -analyysista

Olen päässyt tutustumaan WSA-analyysin ihmeelliseen maailmaan jo vuodesta 2016 lähtien ja hämmästellyt sen antamaa tietoa. Olikin mieletöntä, että pääsin itse kouluttautumaan kyseisen sekä TSA (Teaching Style Analysis) -analyysin asiantuntijaksi Anne Penttisen johdolla.

Opiskelu antoi minulle mielettömän määrän tietoa niin itse työkalusta kuin meidän kaikkien toiminnasta. Ihmisten erilaisten toimintatapojen ja ajattelutyylien ymmärtäminen on antanut minulle avaimet niin parempaan itsetuntemukseen kuin muiden valmentamiseen.

Odotan innolla, että pääsen valmentamaan ja auttamaan ihmisiä tämän huikean työkalun avulla. Edes taivas ei ole rajana, kun päästään tarkastelemaan henkilön biologisia vahvuuksia, kehittämään niitä ja valjastamaan niiden antama suunnaton potentiaali käyttöön.

Tieto avaa tien johonkin suurempaan eikä yhtään vähäisin niistä ole se, että miten muiden kanssa kannattaa kommunikoida.

Jos minulta kysyttäisiin, niin tekisin WSA analyysin kaikille yhteistyökumppaneille ja kanssaeläjille ❤️

Päätän tekstin upean mentorini Anne Penttisen sanoihin:

”Työn määrä ei kuormita, vaan tapa, jolla sitä tehdään.”

Voimaannuttavin terveisin

Anita

VIA luonteenvahvuustestin pääset tekemään veloituksetta osoitteessa: https://www.viacharacter.org/survey/account/register

Vinkki: VIA -luonteenvahvuuksia pääsee opiskelemaan Joyllan Positive Psychology Practitioner -koulutuksessa. https://www.joylla.com/positive-psychology-practitioner

Kts. myös upean Jetta Karin teksti ”Oman osaamisen tunnistaminen” tästä: https://www.voimabileet.com/post/oman-osaamisen-tunnistaminen.

*Täältä pääset tutustumaan Concultica Oy:n järjestämään sertifiointikoulutukseen https://www.consultica.com/sertifiointikoulutus/tutustu-sertifiointikoulutukseen.html

164 views0 comments

Recent Posts

See All

©2020 by Voimabileet

Tietosuojaseloste